forum.zbkkk.cz

Fórum záchranné brigády kynologů Karlovarského kraje

Právě je 7.září 2010, 22:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Plovací vesty pro psy
PříspěvekNapsal: 29.prosinec 2008, 01:35 
Administrátor

Letos v létě jsem se setkal s plovacíma vestama pro psi. Nikdo mi nevymluví, že to psovi ve vodě značně usnadňje práci při plavlání a bylo to i vidět na výkonech psů. Při zkouškách proti tomu rozhodčí nic neměl. Ale ať hledám kde to jen jde, nikde jsem nenašle zmínku o tom, že by plovací vesty pro psi byly povolené. Zajímalo by mě, kde se dá zjistit, jaká výstroj je povolená a jaká ne?
V řádu je zmíněn jen vodní postroj, který má umožnit snadné vyzdvihnutí psa do člunu. Ani v mezinárodním řádu není napsáno nic jiného (prohledával jsem i originál).
Příště by si tam mohl někdo namotovat vrtule a udělat ze psa torpédo.

Ohlásit tento příspěvek
 Profil Poslat soukromou zprávu  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Plovací vesty pro psy
PříspěvekNapsal: 25.leden 2009, 14:00 
Vodní práce a záchranu cvičím se psy už skoro patnáct let, vyzkoušel jsem za tu dobu mnoho různých druhů postrojů i "plavací" vestu.

Můj názor je, že je to vždy věcí rozhodčího. Dobrý rozhodčí by měl rozeznat, zda pes má na zachraňování kondici, ať už plave ve vestě či v postroji.

Plavací vesty pro psy neexistují, vždy jde o vesty záchranné, které slouží pro vztlak při události typu potopení lodi daleko od břehu. Navíc z hlediska hydrodynamiky vesta psovi brání v pohybu a při delším plavání by jej nepřiměřeně unavila.

Zpomalování vestou je dobré v části plavání psa s psovodem, kdy psa brzdí a pak se snadněji vedle něj plave.

Také podle některých zkušebníh řádu by pes s vestou nebyl schopen některé cviky provést, například záchranu z pod převrácené lodi.

NZŘ SZBK je čistě sportovní, pro praktické využití psa podle mne k ničemu - aby byl pes použitelný pro práci ve vodě nebo na vodní hladině, musel by být jinak připraven, navíc jsou zde některé nesmyslné cviky na suchu, na vodě je naopak smíchána záchranářská práce s vyhledáváním utonulých, na což se jednotlivě hodí naprosto odlišná plemena. Viděl jsem novofundlanďana dělat dobře vyhledávání, ale přece jen je to práce spíše pro knírače či boxera, novofundlanďan je pes pro krizové situace při povodních v únoru ve dvě ráno, kdy se dostane i ze situací, kde by jiný pes pravděpodobně selhal.

Vodní část NZŘ SZBK je podle mne postaven pro "sběrače zkoušek" a tzv. "salónní záchranáře", kteří se chtějí zkouškami chlubit.

Vhodný je ZŘ IRO, nebo pro zábavu v našem klubu, kde je plavání hlavní činností, jsem vytvořil klubový zkušební řád, tak aby bylo pořád kam jít http://www.kpzk.cz.

Pavel
http://www.foundland.cz

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 26.leden 2009, 15:25 
Administrátor

Předem moc děkuji za Váš názor. Určitě se shodnem že NZŘ SZBK ČR co se týká vodních prací je čistě sportovní a do praxe značně nepoužitelný.
Šlo mi víceméně o to, že celkem není šance nikde dohledat, jaká výstroj je pro psa povolená a je to opravdu jen na rozhodnutí rozhočího. Má představa byla, že je povolena jen ta výstroj, která je výslovně napsána v řádu SZBK popřípadě IRO. Ale v řádech je jen zmínka o postroji který má usnadnit vytahování psa z vody na člun.
Nejda ani tak o to, jestli psovi postroj, který na sobě má i nějaké nadlehčovací prvky, pomohá nebo ne, ale spíš o to, že nejsou rovné podmínky. Jelikož nemám odkud se dozvědět, že můj pes může používat "plovací postroj", nemám ani šanci vyzkoušet jestli by mu pomohl nebo ne.
Problém není ani tak ve vestě samotné, jako v tom, že se takovéto věci člověk dozví až na zkoušce a prakticky nemá šanci je zjistit jinde.

Ohlásit tento příspěvek
 Profil Poslat soukromou zprávu  
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 5.únor 2009, 14:03 
Pavel píše:
Vodní práce a záchranu cvičím se psy už skoro patnáct let, vyzkoušel jsem za tu dobu mnoho různých druhů postrojů i "plavací" vestu.

Můj názor je, že je to vždy věcí rozhodčího. Dobrý rozhodčí by měl rozeznat, zda pes má na zachraňování kondici, ať už plave ve vestě či v postroji.

Plavací vesty pro psy neexistují, vždy jde o vesty záchranné, které slouží pro vztlak při události typu potopení lodi daleko od břehu. Navíc z hlediska hydrodynamiky vesta psovi brání v pohybu a při delším plavání by jej nepřiměřeně unavila.

Zpomalování vestou je dobré v části plavání psa s psovodem, kdy psa brzdí a pak se snadněji vedle něj plave.

Také podle některých zkušebníh řádu by pes s vestou nebyl schopen některé cviky provést, například záchranu z pod převrácené lodi.

NZŘ SZBK je čistě sportovní, pro praktické využití psa podle mne k ničemu - aby byl pes použitelný pro práci ve vodě nebo na vodní hladině, musel by být jinak připraven, navíc jsou zde některé nesmyslné cviky na suchu, na vodě je naopak smíchána záchranářská práce s vyhledáváním utonulých, na což se jednotlivě hodí naprosto odlišná plemena. Viděl jsem novofundlanďana dělat dobře vyhledávání, ale přece jen je to práce spíše pro knírače či boxera, novofundlanďan je pes pro krizové situace při povodních v únoru ve dvě ráno, kdy se dostane i ze situací, kde by jiný pes pravděpodobně selhal.

Vodní část NZŘ SZBK je podle mne postaven pro "sběrače zkoušek" a tzv. "salónní záchranáře", kteří se chtějí zkouškami chlubit.

Vhodný je ZŘ IRO, nebo pro zábavu v našem klubu, kde je plavání hlavní činností, jsem vytvořil klubový zkušební řád, tak aby bylo pořád kam jít http://www.kpzk.cz.

Pavel
http://www.foundland.cz

Nechápu kraviny co tu píšete.Urážet může každý,dokazovat málokdo.........takových chytrolínů je na světě milion.Že nevím o vás,že byste tady zachraňoval lidi..........

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]